maandag 6 februari 2012

WAT ZIT ER IN ONZE BAGAGE?



We hebben slecht nieuws voor de tapijthandelaren, pottenbakkers en manden vlechters in Marokko: de Landrover zit vol, er kan geen wierookstokje meer bij.  Het reizend paar uit Amsterdam Zuid heeft namelijk de ruimte gevuld met potten en pannen, gereedschap en jerry cans, duikbrillen, fleece dekens, reserveonderdelen, geheime drankreserves. een enorme oranje pillenkist,kleren voor de zomer, wandelschoenen en -stokken, schriftjes, geur kaarsen, een espresso machine, een uitklapbare veld wc, maar liefst vier mobiele telefoons, twee computers een I-Pad (om helemaal los te kunnen komen van Nederland) en uiteraard plastic dozen vol kruiden en diverse soorten olijfolie terwijl we langs de Middellandse Zee reizen. Inderdaad, er zitten ook heel wat overbodige spullen bij. We hadden beter wat meer ski ondergoed kunnen inpakken. Soms slapen we bij geheel onverwachte vorst in kamertjes zonder verwarming en zit er ijzel op Mark's bril en op de ruiten van de auto.  


ijskristallen op autoruit, Chefchaouen


Ook zijn we een kurkentrekker vergeten, en dat was in Tunesie erg dom: een week lang naar een exemplaar gezocht in een islamitisch land. Het domste dat we vergeten zijn is het tijdsverschil. Ruim drie dagen overal te vroeg aangekomen en op de mensen lopen foeteren, terwijl we gewoon te vroeg waren. Ervaren reizigers heten dat.

Nu nog even een serieus onderwerp:

het is algemeen bekend dat Spanje sinds 1559 in Marokko enclaves (Plazas de Soberancia) bezit, die het als dank voor de steun aan Moulay Abdallah tegen het Ottomaanse rijk van deze had gekregen. Wij dachten dat deze curieuze situatie zich beperkte tot Ceuta en Melilla. Niks van waar. Er zijn nog 6 andere eilanden/schiereilanden in Spaans bezit, demonstratief de Spaanse vlag uithangend en (soms) bezet met garnizoenen. Voor Al Hoceima liggen de Penon de Alhucemas + twee eilandjes.


Penon de Alhucemas, Spain (Morocco)

Bij de Algerijnse grens liggen de drie Islas Chafarinas; 
Islas Chafarinas, Spain ( Morocco)
bij Torres ligt de fantastische Penon de Velez de la Gomera (het 29 man tellend garnizoen, dat zich dood moet vervelen op die paar honderd vierkante meter,  zwaaide naar ons).

Penon de Velez de la Gomera, Spain (Morocco)
En dan hebben we nog het omstreden Isla Perejil. In 2012 hangt Madrid nog aan deze kolonialistische tekenen van macht en controle onder het motto ‘Marokko ligt wel erg dichtbij ons katholieke koninkrijkrijk.’ Bang voor een islamitische invasie? En dan te bedenken dat Marokko lid wil worden van de EU, waar dus ook zijn moderne bezetter lid van is. Wilders zal wel juichen.
Mooi detail: op het strand voor de Penon de Velez heeft de zus van de vorige koning Hassan II, tevens de tante van koning Mohammed VI, Laila, jarenlang in de zomer koninklijk gekampeerd met tal van luxueuze tenten. Letterlijk met de tenen in zee. Omdat zij prinses was is er wel een wc aangelegd, maar verder was het opzettelijk afzien voor Laila, die de vrouwenrechten in Marokko vijftig jaar lang heeft verdedigd. Ze had gewoon geen zin in de poespas van Rabat en wilde even hippie spelen, met uitzicht op een Spaanse vesting.



MEDITERRAANSE INGREDIENTEN:  


De afgelopen twee dagen werd de geboortedag van de profeet Mohammed in alle Islamitische landen uitgebreid gevierd met vooral heel veel met z'n allen eten. En wat eten ze dan in Noord Marokko, heel orgineel: Tajine de Poulet en Couscous Marocain. Onze tajine was vooral lekker omdat we een hele kip kregen, met weinig, maar heel geconcentreerde saus van vooral kaneel, in plaats van een in onherkenbaar stukken gehakt beest verdrinkend in te veel groente...


Berber markt in Had-Rouadi, Marokko


Maar waar het bij zulke feesten natuurlijk vooral om gaat zijn de zoetigheden. Een islamitisch spreekwoord schijnt te zijn: "zoet eten, zoet denken..."
Deze keer dus een recept van een klassiek Marokkaans koekje, Ghriba of Ghoriba:


-250gr boter
-200gr fijne suiker
-15cl olie
-125g sesamzaad
-60g gehakte amandelen
-80g rozijnen in stukjes gesneden
-2 eieren
-720g meel
-1 1/2 zakje bakpoeder
-poedersuiker


Meng de boter met de suiker tot een zachte crème, voeg olie, sesamzaad, amandelen, rozijnen, en de eieren toe, weer goed mengen.
Langzaam meel en bakpoeder toevoegen tot je een glad deeg hebt en hiervan met de hand bolletjes vormen, die je op een ingevet bakblik legt.
In een voorverwarmde oven (180') bakken tot ze licht goudbruin zijn. Met poedersuiker bestrooien....







          

Geen opmerkingen:

Een reactie posten