Het Sloveense Portoroz staat niet bekend om zijn schoonheid,
wel om zijn twintig casino’s die de Italiaanse en Oostenrijkse gokkers moeten
aantrekken. Monsterlijk grote hotels herbergen naast spelers vooral gammele
gasten die de helende bronwateren komen opzoeken. Er zouden volgens de gidsen
prachtige stranden liggen, maar we vinden slechts betonnen boulevards met
trappetjes naar het water waar je op kiezelstenen staat. Het past helemaal bij
de grote illusie die hier wordt verkocht van een grandeur die niet eens
vervlogen is, maar nooit bestaan heeft. Drie kilometer verderop is die historie
er wel: Pirano, de rode stad, waar de vioolvirtuoos en componist Giuseppe
Tartini groot werd gebracht, ademt Venetiaanse pracht in een stijl die we
eerder in Kroatisch Istrië zijn tegengekomen, zoals in Rovinj en Porec. En ook
hier spreekt men graag Italiaans.
Piran (Pirano), Slovenia |
Op de keper beschouwd is Istrië geen door
grenzen af te bakenen gebied, maar een melting
pot van Kroatische, Sloveense, Italiaanse en, opmerkelijk genoeg,
Oostenrijkse geschiedenis. In Slovenië wordt dit geëxtrapoleerd naar een voor
ons altijd wat verdacht klinkend Mitteleuropa: de oude Habsburgse gebieden,
waartoe ook Servië gerekend wordt. In ons hotel op de grens tussen Slovenië en
Italië ligt het door de gelijknamige cultuurvereniging uitgegeven tijdschrift Mitteleuropa pontificaal in de hal.
Hieruit maken wij op dat de regio Venetië-Friuli-Giulia en Servië veel gemeen
hebben, onder meer als het gaat om hun liefde voor de conservatieve
christelijke waarden en normen. Een artikel wordt gewijd aan de economische
toekomst die hier en niet rond Brussel zou liggen. Hier, dat betekent jagen op
wilde zwijnen,
voor Jaap L. |
feesten houden in Habsburgse uitdossing (met pruik, Weense koets
met Lippizaans paard, dat ook uit Slovenië stamt), pelgrimstochten maken naar
Romeinse (symbolische) oorden, zoals Aequileia, die het eeuwige rijk (niet
alleen van de Romeinen?) moeten vertegenwoordigen en volksdansen rond vuren.
Mitteleuropa is niet alleen een begrip dat historici gebruiken, het bestáát.
Hugo von Hofmannstahl, de dichter van het Grootse Oostenrijk, had het volgens
de germanist Bora Presivic (in: Hofmannstahl-Jahrbuch
zur europaeischen Moderne, Band 19, Freiburg, 2011) al goed gezien:
Mitteleuropa bestaat niet dankzij een centrale macht, maar dankzij de wens van
de randgebieden ergens bij te horen; zonder de Slavische brute wijzen is wuft
Wenen niks waard; Mitteleuropa wordt
voor een belangrijk deel verbonden door de Donau, die ‘stad en platteland,
centrum en periferie, verwijfde decadentie en patriarchale vernieuwing’ bij
elkaar brengt in een geheel eigen wereld. Een wereld in elk geval die ons in de
rest van Europa lijkt te ontgaan. Een reserve wereld als het ware, voor als het
met de EU mis zou gaan. En een droomwereld, waar het prettig vluchten is van de
dagelijkse zorgen, te midden van worsten, wijn en gezang. Slovenië is dus niet
alleen het land waar de meeste skischoenen en tennisrackets in Europa worden
gemaakt, maar ook een illusieparadijs. Een groot casino, zo men wil, dat
onzichtbaar is voor degenen die niet geloven in geluk.
MEDITERRAANSE INGREDIENTEN:
Deze keer een klein verslag omdat er maar een heel klein
stukje van Slovenië aan de kust ligt en
zelfs dat wist ik eigenlijk niet. Ook niet dat het land al heel lang bij de EU
hoort. Het schijnt dat de Slovenen erg trots zijn op hun ‘wellness- en spa’-
cultuur en een van deze centra ligt vlak over de grens van Kroatië in
Portoroz. Het ene Oostblok achtige hotel naast het andere, allemaal voorzien
van thermische baden en niet te vergeten een casino. Een van de speciale behandelingen in dit dorp
zijn baden, scrubbs, pakkingen met het mineraalrijke zout uit de zoutpannen
naast de stad. Deze oeroude zoutpannen in de rivierbedding zijn de laatste
jaren weer in ere hersteld en er wordt op hele traditionele wijze zout en ‘fleur
de sel’ gewonnen, zoals dat waarschijnlijk ook door de Romeinen al werd
gedaan.
![]() |
Saltpans Secovlje, Slovenia |
Je kunt vanuit Portoroz langs de
kust naar de mooie Venetiaanse stad Piran (Pirano) wandelen, een vrij groot
autovrij stadje met schitterende pastel gekleurde huizen en een gezellige
haven. Hier hebben we schalen vol met verse gegrilde langoustines gegeten en
niet te vergeten het typische ‘balkan’
toetje: Prekmurska Gibanica, een gelaagde taart met kwark, maanzaad, walnoten
en
appel (zie het recept hieronder).
In Slovenië zijn ze ook trots op hun wijnen en het
gebied waar hun beste wijnen vandaan komen ligt helaas niet aan zee, maar iets
noordelijker, grenzend aan Italië. Ze delen zelfs de appellatie met Italië: Brda
in Slovenië; Collio in Italië (Friuli). Maar volgens de Italianen lopen de
Slovenen jaren achter met wijn maken en willen ze meeliften op de goede naam
van de Italianen…De wijngaarden van een ander groot wijnhuis, Vinakoper, liggen
wel aan zee. Het is mij niet duidelijk of dit een privé of staatsbedrijf is. Wel hebben ze een enorm groot assortiment
wijnen van verschillende klasse en druivensoorten en beschikken zij over een
mooi pand met een schitterende kelder. Maar zelfs hun beste serie wijnen, Capris,
sprak mij niet erg aan. Evenmin als het ‘tankstation’ waar je voor €1,80 je
jerrycan kan vullen…
![]() |
Vinakoper winery, Koper, Slovenia |
Het recept voor de Gibanica ziet er ingewikkeld uit, maar is
de moeite waard. Zorg dat de verschillende lagen goed gescheiden zijn door het
filo deeg, dan krijg je mooie laagjes.
Maak 2 soorten deeg en 4 verschillende vullingen:
-
zanddeeg:
maak een deeg van 150 gr bloem; 100 gr boter;1 eigeel; pakje vanille suiker en
50gr poedersuiker
-
filodeeg:
maak een elastisch deeg van 550 gr bloem;40cl zonnebloemolie; 20 cl lauw water;
zout ( of natuurlijk kant en klaar deeg….)verdelen in 10 porties.
-
kwark
vulling: meng 1kg volle kwark; 100 gr suiker; 2 zakjes vanillesuiker; 2
eieren; snufje zout: verdeel in twee porties
-
maanzaad
vulling: meng 300gr gemalen maanzaad; 100gr suiker; snufje kaneel en
geraspte citroenschil: verdeel in twee porties
-
walnoten
vulling: 300gr gemalen walnoten; 100 gr suiker; beetje kaneel en geraspte
citroenschil: verdeel in twee porties
-
appel
vulling; schil 1 kg zure appels en rasp ze grof; mengen met 100gr suiker en
beetje kaneel: verdeel in twee porties
-
roommengsel:
klop 3 eieren met 80ml room.
-
250gr gesmolten boter
PS: TOERISTEN HEBBEN INMIDDELS DE MIDDELLANDSE ZEE BEZET EN ONS HET GEVOEL VAN AUTHENTICITEIT ONTNOMEN: BLOG WORDT VERVOLGD IN DE HERFST!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten