Ksar Ghilane, Tunesie |
MEDITERRAANSE INGREDIËNTEN:
We zijn bijna aan het einde van ons Tunesisch avontuur , van noord naar zuid, van de zee van water naar de zee van zand en ook op culinair gebied hebben we niet heel erg veel interessants ontdekt. Altijd dezelfde 'tunesische sla' bestaand uit fijngehakte komkommer, tomaat, paprika en ui met een moot tonijn uit blik ( die toch wel verdacht veel op een zuidfranse Salade Nicoise lijkt), of 'Mechouia', een prutje van geroosterde paprika's, knoflook en volop de enige smaakmaker die ze overal voor gebruiken, harissa( rode peper pasta...) Zelfs de couscous is smakeloos....
![]() |
mint thee met pijnboom pitten, Sidi Bou Said |
De munt thee, die we ons voorstellen met bossen heerlijk geurende verse munt, krijg je hier met pijnboompitten of zoals we die aangeboden kregen door een familie die de olijven oogst met de hand aan het binnenharken was, in piepkleine glaasjes, twee slokken, ondoorzichtig, zoet en heel erg bitter alsof het een ristretto is. Ik vermoed dat die slokjes sterke thee het effect van een red bull drankje hebben, om het zware werk vol te houden.
Kairouan, Tunesie |
De beste ervaring is de onvoorstelbare verse vis die je overal langs de kust kan krijgen, ook de enorme variatie aan vissen, waarbij de nog levende octopussen je in de havens als alien monsters aankijken. Slenterend door deze havens vallen ook de stapels aardewerken amforen op, waarmee de vissers deze octopussen vangen.
Op onze zoektocht naar een bijzonder recept ben ik eigenlijk alleen dit tegengekomen van een kok in Hotel Dar Dhiafa in een klein dorpje in de binnenlanden van Djerba. Hij vertelde vol trots dat hij bij Ducasse gewerkt had, maar wat hij daar precies deed zullen we niet achterkomen... Zijn gevulde tongrolletjes zijn in ieder geval heerlijk:
Ingredienten:
80gr amandelen
1 gesneden ui
100 gr garnalen
100gr champignons
1/2 glas olijfolie
handje verse peterselie
Dit allemaal in een mixer mengen, niet te fijn: tong (of zeebaars) filets hiermee vullen en vastprikken met een tandenstoker: even om en om in olijfolie bakken en 4 minuten in de oven.....heerlijke combinatie!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten