We zien het niet als pure vakantie, maar als een zoektocht naar dat wat de Mare Nostrum met elkaar verbindt: de diversiteit. Mensen en hun cultuur, hun gewoonten en rituelen, hun dissen en wijnen. In een gebied waarvan wij ons de cultuur graag toe-eigenen. Niet te veel van te voren plannen, slow travel, slow observations...En vooral onze blik gericht op de zee. De havens, vissers, visrecepten, overeenkomsten en verschillen. Niet racen langs badplaatsen maar zitten bij bootjes.
haven Sidi Bou Said |
Tunesie is een mooie start: op 14 januari 2011 verliet president Ben Ali het land, verjaagd door de ontevreden en woedende burgers. De (invloed)rijken werden aangepakt, hun huizen vernietigd, hun bezittingen geroofd. Nu wij er zijn horen we de verhalen: eindelijk mag je je mening weer kwijt. de loden jaren zijn voorbij, maar voor hoe lang? Gaan de (gematigde ) islamieten de duimschroeven op hun manier aandraaien? Is de pers echt weer vrij? In het ultra revolutionaire blad AUDACE staan lijsten met namen van spionnen, folteraars en corrupte zakenlieden. wat een verademing! Links liberaal geniet, maar machtige zakenmensen en hun politieke vrienden bereiden de tegenaanval voor. Dat voel je aan alles.
Thermen van Antonius onder het paleis van de president, Carthago |
MEDITERRAANSE INGREDIENTEN
vandaag: de wijnen uit Tunesie
Het valt best mee met de wijnen uit Tunesie... Ondanks de zon, warme wind en het feit dat moslims niet mogen drinken, is er in bijna alle restaurants wijn te krijgen. Bijna alleen maar Tunesische wijn, gesubsidieerd door de regering. Maar zoals de invloed op het eten Frans en Italiaans is, worden ook veel wijnen inmiddels door Franse en Italiaanse wijnmakers mede geproduceerd, met interessante resultaten.
Er zijn 7 appellations d'origines gebieden in Tunesie, allemaal in het noorden. Op zoek naar 'wijn aan zee' hebben we vandaag een AOC Mornag ontdekt, Kurubis. Deze wijngaarden liggen 8 km van de zee. De magische woorden van de franse wijnmaker zijn dat het hier een paradijs is om wijn te maken, aangezien ALLES mag, dwz irrigeren, aanzuren, alle druivensoorten aanplanten en nog veel meer..... met als gevolg, in zijn geval, heerlijke modern gemaakte wijnen, met mooie zuren en fruit, ondanks de brandende zon ( 52 graden in de schaduw...) o.a. een elegante Chardonnay, niet te veel hout, amandel afdronk en ook een beetje zilt door de wind uit zee....
wijn smaakt gelukkig beter dan de wijngaarden er uit zien... |
Bon voyage lieve vrienden ! Wat een avontuur . Ik ga jullie volgen en hopelijk ergens ontmoeten xx Monica
BeantwoordenVerwijderenLeuk! Keep me posted. X Dorothe
BeantwoordenVerwijderenLieve Liliane en Mark,
BeantwoordenVerwijderenNa terugkomst uit een bijna ingesneeuwd Verbier via jullie blog in de Tunesische hitte! Leuk jullie belevenissen en culinaire ontdekkingen op deze manier te volgen. Een heel goede reis en wij kijken uit naar jullie volgende verslagen en natuurlijk veeeeel foto's!
Liefs Patricia en Mark